2
دانشجوی کارشناسی ارشد علوم قرآن و حدیث دانشگاه شهید چمران اهواز
چکیده
اعراب قرآنی و تجزیه و تحلیل این متن مقدس بر اساس قواعد عربی، یکی از کهنترین علوم اسلامی قرآنی به شمار میآید. از سوی دیگر، به دلایلی گاه برای یک یا چند لفظ و عبارت قرآنی، اعرابهای مختلفی ذکر شده یا محتمل میشود. در اینجا، به توجیه صحت این اعرابها یا نقد و بررسی صحت و سقم آنها نیاز میشود. علم توجیه اعراب قرآنی، در حقیقت، متصدی این مسئله است که بر اساس مستندات متعدد، به توجیه و نقد و بررسی اعرابهای مختلف بپردازد که هر یک به معنایی میانجامد. در این مقاله، ابتدا به مفهومشناسی علم توجیه اعراب با تجزیه و تحلیل عناصر تشکیل دهنده این اصطلاح پرداختهایم. سپس به اختصار، به گونهشناسی توجیهات اعراب قرآنی اشاره کرده، پس از آن به ذکر نمونههایی از توجیه اعراب قرآنی بر اساس ادب عربی و علوم مختلف آن میپردازیم و به این پرسشها پاسخ میدهیم که اعراب قرآن و نیز توجیه اعراب قرآن و انواع آن، بهویژه توجیه اعراب بر اساس زبان و ادب عربی، چیست و مفسران و ادیبان، به چه شیوهای به توجیه اعراب قرآن به قصد حفظ صحت معنا و قداست آن پرداختهاند.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ (1420ق)، أسرار العربیة، چاپ اول، بیجا: دار الأرقم بن أبی الأرقم.
ابنالجزری، محمد بن محمد (بیتا)، النشر فی القراءات العشر، ج2، تحقیق علی محمد الضباع، مصر: نشر المکتبة التجاریة الکبرى.
ابنالندیم، محمد بن اسحاق (1398ق)، الفهرست، بیروت: دارالمعرفة.
ابنجنی، عثمان بن جنی (بیتا)، الخصائص، ج1، تحقیق محمد علی النجار، بیروت: عالم الکتب.
ابن سعد، محمد (1405ق)، الطبقات الکبرى، ج5، بیروت: دار بیروت للطباعه و النشر.
ابن فارس، احمد (١۴١١ق)، معجم مقائیس اللغه، ج4و6، بهکوشش عبدالسلام محمد هارون، بیروت: دارالجیل.
ابنمنظور، محمد بن مکرم (1405ق)، لسان العرب، ج13و15، قم: نشر ادب حوزه.
ابنهشام، عبدالله بن یوسف (1985م)، مغنی اللبیب عن کتب الأعاریب، تحقیق مازن المبارک و محمد علی حمدالله، چاپ ششم، بیروت: دار الفکر.
ـــــــــــــــــــــــ (بیتا)، شرح شذور الذهب فی معرفة کلام العرب، تحقیق عبدالغنی الدقر، سوریه: الشرکة المتحدة للتوزیع.
ابوالفتوح رازى، حسین بن علی (1408ق)، روض الجنان و روح الجنان فى تفسیرالقرآن، تحقیق محمدجعفر یاحقى و محمدمهدى ناصح، مشهد: بنیاد پژوهشهاى اسلامى آستان قدس رضوى.
ابوحیان، محمد بن یوسف (1420ق)، البحر المحیط فى التفسیر، ج1،4،10، تحقیق صدقی محمد جمیل، بیروت: دار الفکر.
أبوزرعة، عبدالرحمان بن محمد (1402ق)، حجة القراءات، تحقیق سعید افغانی، بیروت: مؤسسة الرسالة.
أبوعلی الفارسی، حسن بن عبدالغفار (1413ق)، الحجة للقراء السبعة، ج3، تحقیق بدرالدین قهوجی و بشیر جویجاتی، مراجعه عبدالعزیز رباح، چاپ دوم، دمشق: دار المأمون للتراث.
الأزهرى، محمد بن احمد (بیتا)، تهذیب اللغة، ج2، بهکوشش على حسن هلالى و محمد على نجار، قاهره: الدار المصریة للتألیف و الترجمة.
اقبال، ابراهیم (بیتا)، فرهنگنامه علوم قرآن، بیجا: شرکت چاپ و نشر بین الملل.
الأنطاکی، محمد (بیتا)، المنهاج فی القواعد و الاعراب، قم: ناصر خسرو.