سورۀ مبارکۀ برائت تنها سوره در قرآن کریم است که با آیۀ کریمۀ «بسمالله الرحمن الرحیم» آغاز نشده است. در دربارۀ عدم ذکر آیۀ بسمله در ابتدای سورۀ برائت دلایل مختلفی مطرح میشود، پژوهش حاضر ضمن بررسی هر یک از دیدگاههای مطرح، با نظر به قراین خارجی در فضای سورۀ برائت اعم از فضای نزول و جوّ نزول، در پی آن است که مسئلۀ عدم ذکر بسمله در ابتدای سورۀ برائت را بررسی شود.
رفتار گوناگون اصحاب پیامبر در جنگ تبوک (بهعنوان واقعۀ مهمی در سال نهم هجرت) بیانگر گروههای مختلف مؤمنان و منافقان است. سال نهم یک نقطۀ عطف تاریخی در تاریخ شبهجزیرۀ عربستان بود و گرایش اکثریت به اسلام نوعاً به دلایل سیاسی، امنیتی و اقتصادی محسوب میشود و رویکردشان به اسلام تابع منافعشان بود و چهرهای که بیشتر خود را نشان میداد، کفر در پرتو ایمان یا بهعبارت دیگر «نفاق» بود؛ رفتاری که محتوای سوره نیز شاهدی بر آن است.
ذکر آیۀ بسمله از جانب خداوند سبحان در ابتدای هر سوره، دعوت از مردم برای بهرهگیری از رحمت عامه و خاصۀ خداوند است منافقان در اثر مانعی که از کفر در برابر رحمت الهی ایجاد کردهاند، خویشتن را از رحمت الهی محروم کردهاند و بهعبارتی عملکرد منافقان و بهنوعی خواستۀ باطنی ایشان، قطع پیوند با خداوند و امت اسلامی است، خداوند هم پیرو رفتار منافقان، ایشان را از رحمت الهی خویش محروم کرده است.
امینی, فریده و رضی بهابادی, بی بی سادات . (1395). بررسی عدم ذکر «بسم الله الرحمن الرحیم» در ابتدای سوره برائت با تأکید بر محتوای سوره. پژوهشنامه تفسیر کلامی قرآن, 3(1), 57-80.
MLA
امینی, فریده , و رضی بهابادی, بی بی سادات . "بررسی عدم ذکر «بسم الله الرحمن الرحیم» در ابتدای سوره برائت با تأکید بر محتوای سوره", پژوهشنامه تفسیر کلامی قرآن, 3, 1, 1395, 57-80.
HARVARD
امینی, فریده, رضی بهابادی, بی بی سادات. (1395). 'بررسی عدم ذکر «بسم الله الرحمن الرحیم» در ابتدای سوره برائت با تأکید بر محتوای سوره', پژوهشنامه تفسیر کلامی قرآن, 3(1), pp. 57-80.
CHICAGO
فریده امینی و بی بی سادات رضی بهابادی, "بررسی عدم ذکر «بسم الله الرحمن الرحیم» در ابتدای سوره برائت با تأکید بر محتوای سوره," پژوهشنامه تفسیر کلامی قرآن, 3 1 (1395): 57-80,
VANCOUVER
امینی, فریده, رضی بهابادی, بی بی سادات. بررسی عدم ذکر «بسم الله الرحمن الرحیم» در ابتدای سوره برائت با تأکید بر محتوای سوره. پژوهشنامه تفسیر کلامی قرآن, 1395; 3(1): 57-80.